Skip links

Thuiswerken vergt een totaal andere aanpak

Thuiswerken, het is iets waar op dit moment erg veel mensen mee worden geconfronteerd. Door de komst van de vaccins is er gelukkig licht aan het einde van de tunnel. Nu is de vraag wel of thuiswerken dan ook weer voorbij of dat we toch over zullen gaan stappen op een nieuwe hybride vorm. Dit laatste is het geluid waar wij zelf echt in geloven. Het is iets wat we vanuit verschillende sectoren en takken in de samenleving naar voren zien komen. In het afgelopen jaar hebben wij talloze mensen geleerd hoe zij op de juiste manier thuis kunnen werken. Hier hebben wij een hoop van geleerd. Dit leerproces is echter nog lang niet voorbij. Wij spreken met heel wat medewerkers. De veranderingen worden door organisaties en medewerkers nogal onderschat. De tips die wij hier geven zijn soms open deuren maar ze worden onvoldoende in de praktijk echt toegepast. Echte gedragsveranderingen vallen niet mee echt te implementeren in ons leven en organisatie.  In dit artikel laten wij je de grootste uitdagingen en oplossingen zien die we deze periode voorbij hebben zien komen.

Goed om kunnen gaan met tegenslagen

Alle bedrijven, instellingen en particulieren hadden wel een lijst met plannen of voornemens. Opeens kwam daar corona. Festivals gingen niet door, die leuke date moest worden verplaatst, droomvakanties konden in de ijskast en productieve teamsessies werden stopgezet. De vraag is hoe je met deze tegenslagen om weet te gaan. Er bij de pakken neer zitten is geen optie. Dit kost je veel te veel energie en kan je al snel somber maken. Het durven bespreekbaar te maken en leren open te staan voor alternatieve routes is wel weer een prima optie om deze lastige tijd door te komen.

Gebrek aan zelfsturing en structuur

Vrijheid klinkt natuurlijk leuk, doen wat je echt zelf wilt. Maar daar goed mee leren omgaan blijkt voor heel veel opeens toch veel lastiger dan verwacht. Zo is het verrassend dat veel mensen te maken krijgen met schaamtegevoelens doordat ze thuis niet voldoende resultaat weten te leveren. Medewerkers kunnen daar enorm last van hebben. Een routine volgen klinkt eenvoudig: op tijd opstaan, flink door buffelen en er op tijd een einde aan maken. De praktijk blijkt toch weerbarstiger te zijn. Het vraagt toch heel wat kennis en inzicht om de juiste structuur aan te brengen in een dag. Maak deze zaken bespreekbaar als manager en/of medewerker.

Minder koffiepraatjes tijdens het werken

Dichte kantoren betekenen natuurlijk ook dichte koffiekamers. Toch zien we dat iedereen hier te lastig over denkt. Je kunt prima videobellen met collega’s om elkaar toch even te kunnen zien. Las wat vaker video koffie pauzes in en bespreek je plannen voor het weekend met collega’s. Bel eens wat vaker een goede vriend op om gewoon eens lekker te praten over de grootst mogelijke onzin. Te vaak zien we dat goede alternatieven niet aangegrepen worden, terwijl dit juist in deze tijd zo belangrijk is.

Te weinig beweging en teveel schermpjes

Niet bewegen en alleen maar naar je schermpje kijken is natuurlijk niet bepaald gezond. Het nieuwe thuiswerken vraagt daarom om een totaal andere aanpak. Door wat vaker staand te werken, een lekkere wandeling te maken of om even een korte pauze te nemen kan je het op de lange termijn veel makkelijker volhouden. Ook zijn er speciale brillen die blauw licht uit je scherm weten te filteren. Zo zijn er nog veel meer dingen die je kunt proberen om net even wat gezonde te werken. Wij gaan nu experimenteren met een loopband op kantoor waarbij je wandelen en beeldbellen uitstekend kunt combineren.

Meer weten over thuiswerken?

Wil jij vrijblijvend meer weten over de in’s en out’s van thuiswerken we zijn twee klikken van elkaar verwijderd . Bel 06161612015 en wij sturen als jij dat wilt per omgaande een beeldbel link om kort vrijblijvend te sparren over uw vraag en elkaar gelijktijdig te leren kennen. Een persoonlijk gesprek is ook uitstekend, net wat jij wilt.

Leave a comment