Skip links

Leer afstand nemen van je bedrijf

Vorige week zat ik naast een ondernemer bij een netwerkmeeting. We raakten in gesprek over de noodzaak om de tijd te nemen om eens op afstand het eigen bedrijf te kijken. Hij vertelde dat hij op veel momenten door de waan van de dag geleefd wordt. Hij deed er alles aan om dit te voorkomen, maar moest bekennen dat het eigenlijk niet lukte om zich daaraan te onttrekken.

Ik vroeg hem om onder het genot van een heerlijk glaasje wijn wat hij daar nu aan deed. Ik moest lachen om het antwoord; “ik ben lid geworden van deze netwerkclub, hier krijg ik tips en informatie van mede ondernemers en de sprekers die uitgenodigd worden”.

Ik vroeg hem of dit wat hem betreft voldoende is. “Totaal niet”, zei hij. “Ik zie heel wat zaken die ik anders zou willen doen, maar ik kom daar gewoon niet aan toe”.

“Wat zou jou dan helpen” vroeg ik hem. “Een stok achter de deur”. “Wat bedoel je daarmee” zei ik. “Gewoon iemand zoals jij waar ik een afspraak mee heb om eens na te denken over wat ik anders wil en dit dan ook omzetten in concrete verbeteracties”. Hij vervolgde “Maar het is toch belachelijk dat ik daarvoor iemand zoals jou nodig heb, ik zou het toch zelf moeten kunnen”.

Toen zorgde ik voor zijn verbazing. “Ik spar met heel wat directeuren. In heel wat gevallen puur om onze inhoudelijke expertise of als hulp om het plaatje helder te krijgen. Maar in flink wat gevallen ook als een stokje achter de deur”.

Toen ik vertelde dat ik zelf ook nog een coach had als een stok achter de deur verraste hem dat. Ik vertelde dat uit onderzoek is gebleken dat het op zijn tijd met iemand sparren en samen even afstand nemen vaak veel beter lukt dan alleen. Natuurlijk zijn er mensen die in hun eentje beginnen met sporten. Maar de meeste mensen helpt het om iets af te spreken met een vriend of om lid te worden van een team. Op een bepaald moment zit het sporten in je systeem en heb je een ander minder nodig.

In mijn praktijk zie ik dat je een strategisch sparring traject (noem het ondernemend sporten) vaak intensief start en na een half jaar afbouwt tot 3/4 keer per jaar, afhankelijk van de wensen en de mogelijke problematiek op het bedrijf. Wat ik mooi vind, is dat door zaken samen te verbeteren de ondernemer zelf steeds meer tijd gaat nemen om in alle rust op een afstand zijn bedrijf te onderzoeken en steeds meer constructief betere verbeteracties weet door te voeren.

Wat zijn dan zoal de aandachtsgebieden waar je naar kunt kijken:

 • Maak ik wel optimaal gebruik van mijn medewerkers?
 • Wat kunnen wij nog beter doen om onze ambitieuze verkoopomzet te realiseren?
 • Welke ideeën kan ik bedenken om mijn organisatie of mijn concepten te vernieuwen of beter te laten inspelen op de toekomst?
 • Hoe zie ik mijn persoonlijke rol en wat kan ik doen om die beter en met meer plezier in te vullen?

Wat levert het op om regelmatig afstand te nemen van jouw bedrijf?

 • Meer werk- en levensplezier en minder frustratie bij het ondernemen.
 • Een bedrijf wat daadwerkelijk steeds meer het bedrijf wordt wat jij voor ogen hebt.
 • Onnodige financiële tegenvallers voorkomen.
 • Het benutten van commerciële kansen die op de lange termijn van levensbelang blijken te zijn of in ieder geval enorm veel ondernemend levensplezier opleveren.
 • Voorkomen dat je onnodig door de markt of door de concurrentie wordt ingehaald.
 • Het ondernemen weer leuk gaan vinden en niet het gevoel te hebben een werknemer binnen je eigen bedrijf te zijn (met vaak ook nog het gevoel dat jij alle vervelende klusjes mag oplossen die zijn blijven liggen, terwijl jouw werknemers het leuke werk doen).

Meer tijd om afstand te nemen

Stap 1: bij positieve veranderingen: Elke echte gedragsverandering begint met urgentie of de voordelen zien om uit de comfortzone te gaan.

Stap 2: bij een belangrijke positieve gedragsverandering: bedenk een oplossing/actie die jij concreet gaat doen.

 • Maak nu een keuze: zorg dat je vanaf nu voldoende tijd vrij maakt om als leider jouw eigen leven en dat van jouw bedrijf op koers te houden door minimaal één middag per maand afstand te nemen en rustig na te denken en concrete verbeteracties te bedenken die je in de tussenliggende periode gaat implementeren.
 • Ten tweede: bedenk timemanagement oplossingen en acties om slimmer met je tijd om te gaan, zodat je tijd krijgt om een halve dag bezig te zijn met afstand nemen.
 • Ten derde: leer beter delegeren, zodat je meer tijd over houdt om meer te ondernemen.

Stap 3: zorg voor daadwerkelijke positieve implementatie van een verandering.

Zoek je daarbij een stok achter de deur, dan kun je gaan netwerken, en in veel gevallen is regelmatig overleg met een sparringpartner nog effectiever. Zoek iemand in jouw netwerk of bel ons en wij kunnen samen onderzoeken hoe jij weer ondernemer kan zijn zoals je het ooit hebt willen zijn.

 

 1. Voor het woord ondernemer kan ook staan manager, verkoper of iemand die iets anders wil in zijn leven. Uiteindelijk zijn wij allemaal de ondernemer in ons eigen leven, maar wij laten ons vaak teveel door de waan van de dag leiden en komen niet aan het leven toe wat wij eigenlijk willen leven.

 

Succes met het indelen van je tijd, zodat je aan het stuur blijft in jouw eigen leven, waardoor je op een plek uitkomt waar je wilt zijn en vanwaar je weer verder kunt.

Leave a comment