Skip links

Goede voornemens zijn vol te houden!

Heb jij al teruggekeken naar jouw goede voornemens en plannen van het afgelopen jaar. Was het schrikken of ben je tevreden?

De hoop opgegeven?

Veel medewerkers en ondernemers hebben de hoop al opgegeven en zijn van mening dat goede voornemens niet werken. Ik herken dat ook in mijn eigen leven en het uitblijven van voldoende gedragsverbeteringen na trainingen bij deelnemers in het verleden.

Ik was op zoek naar het ei van Columbus: ik wilde weten hoe je kan zorgen dat je daadwerkelijk tot blijvende resultaten komt. Toen vond ik het boek van Kotter

Kotter, een management goeroe uit Amerika heeft er een studie naar gedaan. Hij heeft honderden bedrijven onderzocht, en kwam tot de conclusie dat 80% van alle goede voornemens en strategische plannen voortijdig mislukken. Wat voor bedrijven geldt, geldt zeker ook voor persoonlijke voornemens.

Moeten wij het dan opgeven!

Gelukkig niet!

8 stappen voor blijvend resultaat is in mijn leven en organisatie de oplossing gebleken!

  1. Urgentie
  2. Verbeterteam
  3. Visie/doelen/actieplan
  4. Draagvlak realiseren
  5. Interventies
  6. Voortgangsbewaking
  7. Succes delen
  8. Borgen

De 8 stappen van verandering

Ik heb ontdekt dat het model wat Kotter ons aanreikt in ieder geval zorgt dat ik begrijp wat ik moet doen om daadwerkelijk tot blijvend resultaat te komen.

In een vorige blog heb ik het zout besproken (de voortgangsbewaking), in deze blog bespreek ik de peper (succes delen).

Blijvend resultaat realiseren is eigenlijk heel normaal en qua investering maar een heel klein deel van alle tijd, geld en energie om persoonlijke of organisatorische veranderingen tot een succes te maken. Het zijn de details die het doen. De taart smaakt ook niet als het zout wordt vergeten, ondanks dat de rest van de ingrediënten in de taart zitten.

Succes delen

Waarom is het delen van succes zo belangrijk om te komen tot blijvende resultaatverbetering? In het begin van elke verandering zie ik nog maar erg weinig van het daadwerkelijke gewenste eindresultaat. Het vieren van kleine stappen in de goede richting helpt om de focus op het einddoel te houden en een positieve energie te behouden die zo nodig is om mogelijke obstakels te overwinnen. Negativiteit en het verliezen van het geloof in een goede afloop is in veel gevallen de belangrijkste oorzaak van het niet slagen van belangrijke verbeteringen.

Ik heb weleens met collega’s staan dansen omdat wij een afspraak hadden met een potentiële klant. Vele telefoontjes en mailtjes en iets te toevallige ontmoetingen waren nodig om daadwerkelijk aan tafel te komen. In feite heb je nog niets, maar er is wel een hele belangrijke stap in de goede richting gezet.

Zakelijk succes vond ik heel gewoon, maar als het tegen zat, kon ik daar nog maanden mee rond lopen.

Complimenten geven voor doorgevoerde kleine verbeteringen

Het klinkt zo vanzelfsprekend, maar ik gaf zelf in het verleden veel te weinig complimenten, omdat ik het gewoon niet gewend was en het belang er niet van inzag.

1 Geef goede complimenten

Maak complimenten concreet. Dat heb je goed gedaan” is te vaag. Een concreet compliment is: “Ik vind dat jij vier hele goede vragen gesteld hebt in het gesprek”.

2 Deel de verbetering in een brede groep

Laat iedereen in een vergadering vertellen wat hij gedaan heeft, bijvoorbeeld om het nieuwe computerprogramma beter te begrijpen en ermee te werken. De positieve verhalen van anderen stimuleert de rest van het team om ook aan de slag te gaan.

3 Vier het op een originele manier

Elke week op gebak trakteren is niet nodig, maar er zijn meer manieren te bedenken om een behaald succes op een originele manier te vieren. Probeer daarbij ook een verrassingselement in te bouwen. Ik heb gelukkig mensen om mij heen die erg origineel zijn, dus vraag eens om advies op dit gebied.

4 Vijf keer meer goede zaken benoemen dan zaken die nog niet gelukt zijn

Om een positieve motiverende stemming te houden, blijkt dat wij vijf keer meer positieve zaken moeten benoemen dan zaken die nog niet goed gaan. Helaas dit is mij ook nog nooit gelukt, maar het is in ieder geval een goed streven.

Vriendelijker zijn

Succes met het verankeren van belangrijke verbeteringen in jouw leven en in jouw organisatie door eens wat vriendelijker naar jezelf en de verbeteringen in jouw organisatie te kijken. Zo wordt veranderen nog leuker en wat nog mooier is, het helpt om nog succesvoller te zijn door de goede voornemens daadwerkelijk te realiseren.

Actie

Om te komen tot blijvend resultaat bestaat het proces uit 8 verschillende stappen. Alle ingrediënten uit deze taart zijn belangrijk voor het realiseren van blijvend resultaat. Vandaag heb ik weer een ingrediënt in het zonnetje gezet. Wil jij een totaal overzicht hebben, lees dan het boek van Kotter of kijk op onze website bij blogs waar wij de meeste stappen al besproken hebben.

Het voordeel van deze blogs zijn tips, ideeën en inzichten die wij hebben opgedaan naar aanleiding van alle belangrijke verbetertrajecten die wij in onze eigen organisatie en bij onze relaties gerealiseerd hebben aan de hand van de 8 stappen. Wij blijven daarin verbeteren, omdat wij geloven dat het leren implementeren van succesvolle verbeteringen een levensopdracht is waarin je nooit uitgeleerd raakt. Onze interventies, workshops, testen, strategisch sparren en trainingen zijn enorm belangrijk. Maar het is onze passie om dit ook samen met onze klanten om te zetten in blijvend resultaat met behulp van alle hulpmiddelen en inzichten die wij maar kunnen gebruiken. Wil jij starten met veranderen/verbeteren en daadwerkelijk succes behalen, neem vrijblijvend met ons contact op, wij geloven dat samen veranderen veel gemakkelijker en sneller gaat. Door onze gezamenlijke expertise te gebruiken is 1 plus 1 echt 3.

Leave a comment