Op het moment dat een organisatie een verandering wil doorvoeren, maken wij gebruik van de 8 stappen van kotter. Hier komt ook het verbeterteam om de hoek kijken. In deze blog vertellen we precies hoe uw verbeterteam eruit moet zien en waar u op moet letten.
Het probleem dat u tegen kan komen bij het implementeren van verbeteringen
Vaak denken managers dat ze in hun eentje een volledige verandering kunnen doorvoeren, we zien echter dat je hier vaak een verbeterteam voor nodig hebt die de kar trekt, zodat er makkelijker draagvlak kan worden gerealiseerd en medewerkers sneller meegaan in de positieve veranderingen. Zorg er dus voor dat er genoeg mensen mede verantwoordelijk zijn voor het eindresultaat van het veranderingsproces.
Wie selecteert u in uw verbeterteam?
Als u mensen selecteert voor het team, kunt u op de volgende punten letten:
De personen in kwestie moeten:
- Voor 100% de urgentie/het nut in kunnen zien van de verandering.
- Mee kunnen denken op strategisch vlak.
- Kunnen omgaan met negatieve reacties en hierbij ook nog positief blijven over de verandering en deze positieve benadering weer overbrengen op de medewerkers die in de weerstand zitten.
- Het leuk vinden om positieve veranderingen te realiseren binnen het team en/of het bedrijf.
Zoek verschillende persoonlijkheden om in het team plaats te nemen, zodat alle gewenste disciplines van de organisatie meegaan in het proces.
Welke implementatievaardigheden moeten uw leden van verbeterteam hebben?
Wanneer u het verbeterteam heeft samengesteld, zullen er verschillende vaardigheden aanwezig zijn of ontwikkeld moeten worden om succesvol een verandering te kunnen doorvoeren.
De leden moeten:
- Professioneel complimenten kunnen uitdelen en succes kunnen delen met de collega’s.
- Weerstanden tegen de verandering professioneel kunnen ombuigen.
- Draagvlak bij de mensen creëren, hiervoor moeten zij inlevingsvermogen hebben.
- Coachende vragen kunnen stellen, durven confronteren en overtuigende vaardigheden hebben.
- Verstand hebben van de belangrijkste ins en outs die je tegen kunt komen in een veranderingsproces en hoe je daar professioneel en gestructureerd in de praktijk mee kunt omgaan.
- Doen aan zelfreflectie, durven positief en kritisch naar zichzelf en elkaar te kijken en willen leren hoe zij het begeleiden van een verbeteringsproces steeds beter kunnen doen.
Hoe maakt u een verbeterteam nog succesvoller?
- Zorg ervoor dat u als team in elkaar blijft investeren, leer elkaar feedback te geven. Pak feedback ook op en doe er wat mee, lees hier hoe je feedback moet geven.
- Er zal binnen het team veel vertrouwen moeten zijn. Ga ook eens activiteiten doen buiten het werk, hierbij kan je denken aan teambuildende activiteiten, maar ook aan activiteiten waardoor je elkaar beter leert kennen.
- U zou ook gebruik kunnen maken van persoonlijkheidstesten, hierdoor leert u elkaars zwakke en sterke kanten kennen. Hier kan je tijdens het verander proces beter op inspelen en gebruik van maken.
Wat zijn mogelijke Valkuilen van uw verbeterteam
Verbeterteams kunnen bestaan uit super goede mensen met de juiste vaardigheden maar pas op voor de valkuilen, hierdoor kan het verbeterproces toch nog spaak lopen.
- Kijk allereerst uit dat u niet te snel wilt gaan. Geef het proces de tijd om goed te verlopen, zet hier niet teveel tijdsdruk achter. Zie de 4 fasen van verandering waar het verbeterteam al doorgegaan is en de rest van de organisatie nog door moet.
- Betrek uw achterban bij het proces. Vertel regelmatig wat er allemaal aan de hand is, u kunt dit doen in de vorm van status updates via een presentatie. Het kan zelfs tijdens een simpel gesprekje bij de koffie automaat.
- We zien ook dat verbeterteams toch niet allemaal op één lijn liggen wat betreft de visie, dit is essentieel voor een succesvolle verandering. (U wordt heel snel uitgespeeld, en dan bent u uitgespeeld)
- Als laatste, blijf als verbeterteam altijd positief denken over de mensen die uiteindelijk mee moeten in een verandering. Denk niet te snel: ”dat gaan ze toch niet doen”. “Wat een conservatieve medewerkers hebben wij”. “Ze werken hier al zolang, ze willen niet meer veranderen”. Alles wat u denkt wordt waar! U kunt beter positief denken: “Iedereen wil mee in het proces, maar wij hebben nog niet helemaal de juiste aanpak ontdekt “
Samenvatting belangrijkste tips en aandachtspunten
- Denk goed na of u een verbeterteam moet organiseren voor de specifieke verandering die u wilt implementeren
- Ontwikkel waar nodig uw implementatievaardigheden.
- Wees u bewust van de 4 fasen van verandering, waardoor u niet te snel gaat.
- Selecteer teamleden op zelf reflecterend vermogen
- Zorg voor openheid en vertrouwen in het verbeterteam door middel van leuke waardevolle gezamenlijke activiteiten.
Heel veel succes met het in praktijk brengen van 1 van de 8 kritische succesfactoren in een verandertraject dat blijvend resultaat oplevert.