Skip links

Verander de wereld verbeter jezelf

De quote “Verbeter de wereld, begin bij jezelf” kent waarschijnlijk iedereen. Maar hoe kunt u deze waarheid zo toepassen dat veranderingen in uw eigen leven en omgeving succesvoller verlopen? Oftewel: hoe haalt u meer uit uzelf? Wij vertellen dat graag.

Situaties

Wanneer is persoonlijke verandering nodig?

  • Bij onbewust onhandig gedrag. Uw omgeving heeft wel door dat u zich niet altijd even handig gedraagt. Dat kan om kleine dingen gaan, bijvoorbeeld iemand in een gesprek niet aankijken of onvoldoende luisteren naar anderen. Toch voelt niemand zich geroepen om iets over dit gedrag te zeggen.
  • Bewust onhandig gedrag. U weet van uzelf dat u af en toe onhandig gedrag vertoont, maar u weet niet hoe u dit kunt veranderen. U vindt het bijvoorbeeld lastig om om te gaan met boosheid of conflicten.
  • Onbewust gedrag van een ander. U vindt het lastig om iemand op onhandig gedrag aan te spreken.

Kan ik ook veranderen?

Bij al deze situaties komt dezelfde vraag naar boven: Kan ik veranderen? Het antwoord daarop is: JA! Iedereen kan veranderen.

Bij verandering moet u zich bewust zijn van het resultaat. Dan zult u zien dat zelfs de kleinste verandering gevolgen heeft voor het resultaat. Bedenk wel wat uw rol in dit proces is. Bent u degene die verandert of bent u iemand die een ander op de verandering wijst? Onze natuurlijke neiging is om eerst te kijken of de ander verandert. Draai het eens om. Begin het veranderproces door eerst zelf te veranderen voordat u verandering van anderen verwacht. Mensen die dit toepassen, zijn niet alleen succesvoller, maar zijn ook in staat anderen te begeleiden in hun verandering.

Waarin kunnen mensen groeien?

Er zijn allerlei vlakken waarop mensen zichzelf kunnen ontwikkelen. De eerste is hun mindset. Lees meer hierover in een van onze eerdere blogs.

Ten tweede: het aanleren van nieuwe vaardigheden. Ook hier schreven wij een blog over.

Ten derde: groeien in kennis. Door meer kennis op te doen over verschillende onderwerpen, krijgen mensen een bredere visie.

Ook door het aanleren van ander gedrag kunnen mensen zich ontwikkelen. Misschien gedragen ze zich onhandig, vinden ze het lastig om goed te communiceren, zijn ze ongeduldig, chaotisch of niet in staat om werk te delegeren. Door dit gedrag te veranderen, groeien ze als persoon.

Hoe versterkt u uw persoonlijke groei?

Ook u kunt zichzelf verbeteren, ontwikkelen en zo een persoonlijke groei doormaken.

Lezen

Lees eens een boek over een vakgebied waar u meer van wilt weten of over een vaardigheid die u zou willen aanleren. Veel professionals belemmeren de snelheid van hun persoonlijke ontwikkeling door te weinig te lezen. Tegenwoordig zijn er ook veel audioboeken in omloop die u bijvoorbeeld tijdens het autorijden kunt beluisteren. Zeker weten dat u boeken gaat lezen die antwoord geven op uw vraag? Neem dan contact met ons op. Wij kunnen u adviseren welk boek het beste en het meest praktische antwoord geeft op uw vraag.

Feedback vragen

Door feedback te vragen, kunt u zichzelf nog beter ontwikkelen. Wilt u bijvoorbeeld beter leren communiceren? Vraag dan aan uw collega wat hij of zij van uw communicatie vindt en wat u zou kunnen verbeteren. Doe dit regelmatig om te kijken of sprake is van progressie. Stap over die drempel om hierbij hulp te vragen. Door uw kwetsbaar op te stellen, zal degene aan wie u hulp vraagt ook sneller bereid zijn om feedback van u te ontvangen.

Coaching

Door het inhuren van een coach is het mogelijk om samen naar een bepaald doel toe werken. Wat wilt u precies veranderen en hoe gaat u dit bereiken? Door de één-op-één aandacht tijdens een coaching traject kunnen positieve veranderingen enorm snel gaan. Zeker in gevallen waarin persoonlijke blokkades een rol spelen. Een coach kan helpen de talenten te ontwikkelen die al aanwezig zijn, maar die door een bepaalde reden nog niet ontwikkeld zijn.

Training volgen

Met een training zijn nieuwe vaardigheden aan te leren en nieuwe kennis op te doen. In een training krijgt u kennis toegereikt en oefeningen om een bepaalde vaardigheid en/of ander gedrag te oefenen en aan te leren. Het is belangrijk om met deze nieuw aangeleerde vaardigheden te blijven oefenen. Het motto is niet voor niets: ‘Herhaling is de moeder van de ervaring’. Want ook al slaat u bij het golfen één keer een goede bal, dan betekent dat nog niet dat u vaardig in het golfen bent. Zo is het ook bij het beter leren communiceren en het aanleren van andere vaardigheden.

Zelfreflectie

Bij een persoonlijke verandering stelt u een bepaald doel vast: “Ik wil … veranderen/aanleren”. Door gebruik te maken van zelfreflectie kijkt u om de zoveel tijd hoe ver u bent met het bereiken van uw doel. Beantwoord dan voor uzelf de vraag: Wat ging er goed en wat kan er beter in mijn gedrag, mindset of kennis? Lees hier meer over zelfreflectie.

In de praktijk

Ga het gewoon doen! Door de nieuwe vaardigheden in praktijk te brengen of door uzelf in een andere omgeving te bewegen, leert u vanzelf weer nieuwe vaardigheden en doet u nieuwe kennis op. Wees niet bang, hoe meer fouten u maakt, hoe sneller u leert. Leren lopen hebben wij tenslotte ook niet geleerd zonder (heel vaak) te vallen.

Leave a comment