Skip links

7 tips voor snellere positieve gedragsveranderingen in uw werk

Een voorbeeld uit de praktijk hoe lastig mindset en gedragsverandering is:

U maakt een opmerking over het gedrag van een collega en/of een medewerker. U bedoelt het positief en hoopt dat de ander, de organisatie of de klant het voordeel gaat ervaren van een gedragsverandering. Helaas blijkt in de loop van de tijd dat deze persoon het oude gedrag nog steeds vertoont. Dat levert vaak frustratie bij u op en in veel gevallen wordt de handdoek in de ring gegooid, en wordt er niets meer over het gedrag gezegd.

In deze blog krijgt u inzichten en tips over hoe het komt dat één opmerking vaak niet voldoende is om te komen tot een echte gedragsverandering. Wat kunt u doen om bij uzelf en bij anderen te zorgen dat gedragsveranderingen geankerd worden?

1. De overtuiging

U weet hoe u een positiever gedrag kan laten zien bij de collega of jezelf. Er is echter een belangrijker vraag. Willen wij wel veranderen? Zien wij het nut ervan om te veranderen? Maar het allerbelangrijkste is of wij geloven dat deze verandering mogelijk is. Vaak hebben wij beperkende overtuigingen die ons tegenhouden te veranderen. “Ik heb al zo vaak geprobeerd om dit te veranderen maar het is elke keer niet gelukt.” “Dit is nu eenmaal mijn karakter, zo ben ik nu eenmaal en iedereen moet mij maar nemen zoals ik ben”. Het vervelende van overtuigingen is dat ze hardnekkig zijn en altijd waar worden. Ga niet met uzelf of met een ander in discussie over deze overtuigingen, want u gaat het niet winnen.

Tip om de motivatie om te veranderen te versterken

Wees ervan overtuigd dat alles te veranderen en te verbeteren is. Als het in het verleden niet gelukt is zeg dan tegen uzelf: ”blijkbaar heb ik de goede weg om dit te veranderen nog niet gevonden”. Ook al zal deze overtuiging niet altijd waar zijn, in de praktijk is gebleken dat mensen die deze overtuiging omarmen succesvoller zijn in het implementeren van positieve veranderingen in hun leven.

2. Geef je verandering aandacht

Een keer stilstaan bij een gedragsverandering en het toepassen van nieuw gedrag is helaas niet voldoende om onszelf nieuw positief gedrag eigen te maken. Het duurt tussen de 21- 60 dagen om onszelf op een natuurlijke manier een nieuwe vaardigheid eigen te maken (denk aan het leren tandenpoetsen op jonge leeftijd).

Op oudere leeftijd gaan wij in de valkuil, we denken “één keer geprobeerd, dan moet ik het kunnen”. Helaas werkt het zo het niet. Doordat wij aan zoveel zaken elke dag aandacht moeten geven, schiet het toepassen van nieuw gedrag er snel bij in. Het kost echt aandacht en focus om ons een nieuwe positieve vaardigheid of mindset eigen te maken.

Tips om focus en aandacht te houden op nieuw te ontwikkelen positieve vaardigheid en/of mindset

  • Zorg voor een reminder in uw agenda, auto, laptop.
  • Maak een afspraak met een buddy, coach, collega of manager om elke week de voortgang van de nieuw te ontwikkelen positieve vaardigheid en/of mindset te bespreken.
  • Maak een groepje van collega’s die allemaal bepaalde positieve gedrags- en of mindsetveranderingen willen bereiken en bespreek de voortgang in het intervisiegroepje.
  • Vraag iemand in uw omgeving die weet wat u graag positief wil veranderen om feedback als het goed gaat of als het beter kan.

3. Wat kan ik beter doen?

Veel mindset- of gedragsveranderingen zijn moeilijker te realiseren dan het zo op het eerste oog lijkt. ”Je moet niet zo verlegen zijn, stap gewoon op die klant af”. Het lijkt een goed en simpel advies. In de praktijk blijkt daar vaak een hele laag aan overtuigingen onder te zitten en heel veel vragen onder te liggen. Hoe komt dat ik het niet durf? Hoe ga ik om met dat angstige gevoel? Wat moet ik dan zeggen? Wat moet ik doen als ik dichtklap? Soms zie je dat degene die het advies krijgt het gewoon doet en achteraf blij is het gedaan te hebben. Veel vaker komt er echter niets van terecht.

Tips om beter te coachen

Ga in gesprek met de ander en probeer samen het probleem verder te analyseren. In veel gevallen zijn coachende vaardigheden wel belangrijk om deze positieve gedrags- en mindsetverandering tot een succes te brengen.

Verder is het geven van concrete en goede feedback ook nog een vak apart. U kunt tegen iemand zeggen: ”je moet beter luisteren”. Maar wat moet iemand dan veranderen, moet deze persoon meer samenvatten, beter aankijken, meer doorvragen en zo zijn er nog wel 5 mogelijkheden om de luistervaardigheid te verbeteren.

Wij horen heel vaak in een training als wij feedback geven op luister gedrag: “O, nu begrijp ik hoe ik beter kan luisteren” nadat ze al heel vaak van hun partner en manager te horen hadden gekregen dat ze beter moesten luisteren. Afhankelijk van uw interesse om echt positieve gedragsveranderingen bij uzelf en anderen te realiseren zal u zich moeten gaan bekwamen in feedback geven en (zelf)coaching om beter te begrijpen wat nodig is om daadwerkelijk de lastige gedragsveranderingen bij uzelf en bij anderen te kunnen realiseren. Lees eens een goed boek over coaching of neem contact met ons op om zich te laten coachen of uw coachende vaardigheden verder te laten ontwikkelen.

Nieuwsgierig geworden? Plan gerust een moment in mijn agenda om vrijblijvend telefonisch kennis te maken. Snel en gemakkelijk door middel van deze link.

Leave a comment

  1. Bedankt voor het delen van deze tips om gedrag te veranderen op werkgebied. Ik vind het zelf ook lastig om mensen te coachen en zou daar graag meer over willen leren. Daarnaast lijkt mij het ook interessant om de rol van mediator aan te nemen. Ik ben de opties aan het bekijken!