Skip links

Meer verkopen

Hoe verkoop je meer?

Wil je meer verkopen en ben je al geruime tijd op zoek naar het ei van Columbus?
Lees dan dit artikel en word ingewijd in de geheimen van topverkopers.

Geen theoretisch verhaal, maar stuk voor stuk bewezen technieken, vaardigheden en attitudes. Gebaseerd op jarenlange praktijkervaring (evidence-based).

Ik verkoop nu al 25 jaar producten en diensten en in de afgelopen 16 jaar heb ik duizenden verkopers getraind in verkoopvaardigheden.

Ik heb ontdekt, dat hét ei niet bestaat. Het blijken er vijf te zijn.
Vijf belangrijke geheimen die succesvolle verkopers benutten.
En die ook jouw geheimen kunnen worden.

 1. Een succesvolle verkoper houdt van mensen.
  Hij vindt de verschillen tussen klanten fascinerend. Hij probeert te doorgronden waarom klanten verschillend reageren op vergelijkbare situaties. Hij leert hiervan en is steeds beter in staat succesvol op verschillende types klanten in te spelen.
 1. Hij vindt het leuk om zijn verkoopvaardigheden verder te verbeteren.
  Hij ontdekt dat een goede gespreksstructuur, goede vragen stellen en beter luisteren essentieel zijn om succesvol te zijn. Hij vindt dat lastig om te leren omdat hij van nature juist een persoon is die graag aan het woord is. Maar hij is resultaat-gedreven en daarom bereid zaken te leren die hij van nature lastig vindt.
 1. Hij is creatief en zoekt elke keer nieuwe wegen en oplossingen om zijn verkoopdoel te bereiken.
  Intern of in onderhandelingen bedenkt hij nieuwe oplossingen. Hij ontdekt nieuwe producten en/of diensten. Hij ontdekt nieuwe marktgebieden of zwakheden bij een concurrent die hij goed weet te benutten.
 1. Hij bewerkt doelgericht, gestructureerd, actief en met doorzettingsvermogen zijn marktgebied.
  Hij werkt niet van nature op deze manier, maar door trainingen en door te kijken naar ervaren verkopers heeft hij ontdekt dat een planmatige marktbenadering in combinatie met voldoende flexibiliteit uiteindelijk het meeste rendement oplevert.
 1. Hij heeft ontdekt dat een positieve mindset en geloof in zichzelf en zijn producten/diensten belangrijke voorwaarden zijn om het maximale verkoopresultaat te realiseren.

Als jij deze vijf geheimen herkent, ben je op de goede weg; je hebt de eieren van Columbus ontdekt.
Maar ontdekken en benutten/toepassen zijn niet hetzelfde.
Verkoop is een kunst die zonder oefening nooit optimaal ingevuld zal worden.
Het spreekwoord ‘oefening baart kunst’ is hier wel heel erg op zijn plaats.
Je kan jezelf namelijk altijd verbeteren. Aan jezelf werken door te trainen en te oefenen, net zolang tot het vanzelf gaat/vanzelf beter gaat.

Het is net als met topsport; talent is belangrijk, maar veel trainen en oefenen is nog veel belangrijker. Topsportprestaties lijken vaak zo makkelijk, zo vanzelf te gaan. Maar ze zijn natuurlijk het resultaat van vele uren onzichtbare trainingsarbeid.

Dit is ook bij uitstekende verkopers het geval.
Wie denkt dat hij deze inspanningen over kan slaan, kan blijven zoeken naar de geheimen van de topverkoper, maar zal ze nooit ontdekken c.q. ervaren.

Ik kan het helaas niet leuker maken; vrijwel niets in dit leven komt zomaar aangewaaid.
Talent is mooi meegenomen, maar op zich geen sleutel tot succes.
Verkopers die talent hebben, vinden trainen vaak wel leuk(er), want het leren gaat makkelijker. Dat is hun voordeel.
Maar iedereen kan een prima verkoper worden.
Dat vereist dus wel een lerende houding en de bereidheid hier veel energie in te steken. De beloning is er echter naar: een stijgende verkoop en –ook niet onbelangrijk- meer werkplezier, betere vaardigheden en een grotere voldoening.

Leave a comment