Skip links

Verkopen is topsport

Als we kijken naar het doel van verkopen, dan zullen we het er allemaal over eens zijn dat het gaat om het behalen van verkoopdoelen/hoge resultaten. Datzelfde zien we terug in de topsport. Topsporters trainen dag en nacht om het hoogste resultaat te behalen. We willen natuurlijk niet dat u dag en nacht gaat verkopen, maar we kunnen wel iets leren van topsporters dat helpt om meer te verkopen. Daar gaat deze blog over.

Wat zijn de overeenkomsten?

Kijkend naar de overeenkomsten tussen verkopers en topsporters, zien we de volgende vijf punten:

  • Meetbare doelen stellen.
  • Te maken hebben met concurrenten.
  • Het ontwikkelen van samengestelde vaardigheden.
  • Resultaten zijn voor anderen goed zichtbaar.
  • Passie, dus geen negen tot vijf mentaliteit.

Naast deze punten zien we dat het vooral om de juiste instelling gaat. Topverkopers moeten, net als topsporters, de juiste instelling hebben. Om goede resultaten te bereiken moeten zowel topsporters al verkopers lekker in hun vel zitten en goed kunnen omgaan met tegenslagen. Met de juiste instelling is dat mogelijk.

Waarom zouden we leren van topsporters?

Door te leren van topsporters, kunnen betere resultaten behaald worden.

Betere resultaten leiden ertoe dat verkopers zich trots voelen en beter in hun vel zitten. Dat leidt weer tot minder personeelsverloop en minder ziekteverzuim, en dat betekent lagere kosten voor u als werkgever.

Hieronder leest u hoe dit bereikt kan worden.

Hoe leren we van topsporters?

We gaan kijken naar de middelen die topsporters inzetten om maximaal resultaat te behalen.

Voorbereiden en blijven trainen voor een succesvolle wedstrijd

In de topsport moet je altijd blijven trainen om bij de top te blijven horen. Dat geldt ook voor het verkoop vak: als u uzelf niet blijft bijscholen door het volgen van trainingen en/of het lezen van vakliteratuur, blijft u niet aan de top staan. Daarnaast moet een verkoper, net als een topsporter, altijd bereid zijn om nieuwe dingen te leren.

Feedback opzoeken

Feedback vragen en krijgen is essentieel om uw prestaties te beoordelen. Laten we als voorbeeld een wedstrijdzwemmer nemen. Die kijkt na de training en na de wedstrijd beelden terug om te zien hoe zijn techniek was. Wat zou er een volgende keer nog beter kunnen en waar moet hij of zij op letten of misschien wel meer op moeten gaan trainen?

Voor verkopers is dit ook een goede manier om het eigen functioneren te beoordelen. Neem eens een keer een verkoopgesprek op, bekijk na afloop wat er beter zou kunnen en oefen hier op!

Focus

Houd, net als topsporters, een doel voor ogen en blijf hier op focussen. Ga 100 procent voor die verkoop of voor die opdracht.

Open staan voor kritiek

Veel verkopers vinden het lastig om feedback krijgen en verzinnen heel wat smoesjes om te voorkomen dat een manager een keer een verkoopgesprek bij woont. Topsporters hebben niet voor niets een trainer die constant feedback geeft, hierdoor halen ze het uiterste uit zichzelf. Zie feedback niet als kritiek, maar als een volgende stap naar de eerste plaats.

Ook voor managers is dit een leerpunt: geef opbouwende kritiek, zodat verkopers de kans krijgen om te groeien. Geef ze hier dan ook de tijd voor.

Drive

Om bij de top te horen, moet u de drive hebben om naar innovatieve hulpmiddelen/nieuwe manieren van werken te zoeken. Een fietser uit de Tour de France zal nooit winnen met een fiets die 20 jaar geleden is gemaakt. Durf daarom ook als verkoper risico’s te nemen en nieuwe technieken aan te leren, zodat u aan kop kunt blijven.

Voeding en rust

Verkopen is net een topsport, het vergt een hoop energie en inzet. Daarom is het belangrijk om, net als sporters, een gezonde leefstijl aan te houden. Let daarom op uw voeding en neem voldoende rust. Door goed uitgerust en met veel energie aan de werkdag te beginnen, haalt u veel meer uit de dag.

 

Boek verkopen is topsport

Het boek verkopen is topsport is sinds kort verkrijgbaar. Koop hem direct via onze shop voor slecht €19,95!

Bekijk het boek

Leave a comment