Skip links

Frank de Koning

‘Ze weten snel de vinger op de zere plek te leggen.’

Frank de Koning heeft een glastuinbouwbedrijf. In het zuidwesten van Nederland (Tinte, Brielle en Rockanje) teelt hij samen met zijn medewerkers biologische en biologisch-dynamische tomaten, paprika’s, komkommers, aubergines en paksoi voor Nature & More. Hij zorgt ervoor dat zijn producten milieuvriendelijk worden verpakt in materialen die composteerbaar zijn en uit hernieuwbare bronnen komen. Zijn bedrijf telt 25 medewerkers die het heel jaar rond werken en ongeveer 30 seizoensmedewerkers.

‘Hartger en ik zijn oud-studiegenoten van de Hogere Tuinbouwschool. Vier jaar geleden liepen we elkaar tijdens een reünie weer tegen het lijf. Dankzij die hernieuwde kennismaking bracht Hartger niet lang daarna een bezoek aan ons bedrijf. In de glastuinbouw hadden we natuurlijk ook last van de crisis, al groeiden we in het begin van de crisis best nog wel. Daardoor moesten we investeren tegen hoge kosten, en dat bracht zware lasten met zich mee. Vanaf 2009 zagen we het steeds minder goed gaan en liepen de resultaten terug. We hadden dus wel door dat we de kostenkant, en dan vooral de arbeidskosten, beter in de gaten moesten gaan houden. Met hulp van Hartger gingen we een traject in om deze arbeidskosten drastisch te verlagen. Het doel was om 20% op uren te besparen. Dat leek mij toen eerlijk gezegd zo goed als onmogelijk om te bereiken, maar volgens Hartger was het nodig om de lat zo hoog te leggen. Alleen dan zouden we als bedrijf gedwongen worden om creatief te gaan denken en daarnaar te handelen. Dat bleek uiteindelijk ook zo te zijn, want we haalden ons target. Om die target te behalen, lieten we het middenkader via MMCenter de nodige trainingen volgen.  MMCenter bleef ons ook na die periode, waar nodig, begeleiden.

Hartger is overigens nog steeds niet uit beeld verdwenen. Hij geeft advies op directieniveau, verzorgt jaarlijks een opfriscursus voor het middenkader en is betrokken bij het aantrekken van nieuw personeel. Het is natuurlijk best bijzonder dat iemand van buitenaf op zoveel verschillende niveaus betrokken is bij ons bedrijf.

Wat ik vooral kenmerkend vind aan MMCenter? Dat ze snel de vinger op de zere plek weten te leggen.’

Lees meer Testimonials